Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
17 Sept

5 Lucruri care se numesc după lucruri care nu se mai numesc așa

Gemenii Siamezi (Gemenii Thailandezi)

 

Siam este numele folosit de străini înainte de 1939 pentru a se referi la Thailanda. Am ajuns să spunem așa gemenilor uniți datorită fraților Chan și In, născuți în 1835 în Thailanda de azi, pe atunci Siam, deci Siamezi. Cei doi au făcut turul lumii ca atracții de freak show (gemenii Siamezi) și astfel au devenit faimoși. Mai târziu în viață s-au stabilit în Carolina de Nord și au încercat să se integreze cât mai bine: și-au luat nume occidental, Bunker, și-au cumpărat o plantație și câțiva sclavi, s-au căsătorit cu două surori cu care au avut 10, respectiv 11 copii. La bătrânețe soțiile s-au certat între ele, și-au făcut case separate, iar Chan și In stăteau pe rând, câte 3 zile, la fiecare dintre cele două soții.

Pisica Persană (Pisica Iraniană)

 

Când auzi că cineva a pus pe Facebook poze cu noua lor pisică Iraniană parcă nu te duci cu gândul la un ghemotoc alb, aristocrat și pufos. Iar ideea că ai tăi și-au cumpărat un covor Iranian îți dă mixed feelings. În 1935, Șah-ului (vezi și slide-ul următor) a cerut să se renunțe la apelativul de origine greacă, Persia, în favoarea celui local, Iran. Un rebranding destul de controversat, mulți sunt de părere că a afectat negativ reputația internațională a țării, dar se pot găsi si argumente pro-rebranding. Oricum, programul Nuclear Persan suna mai bad-ass decât Programul Nuclera Iranian. Și dacă nici Messopotamia nu s-ar fi redeumit Irak, în anii `80 am fi avut parte de inutilul și costisitorul război Messopotamiano-Persan. Holly shit!

 

 Jocul de Șah (Jocul de Ayatollah??)

 

Am vorbit în slide-ul trecut de Șah-ul (sau Shah-ul) Iran-ului. Da, e vorba de același tip de Șah de unde vine și deumirea Jocului de Șah. Și piesa aia importantă la care îi zici rege e Șah-ul. Când ataci regele și strigi Șah e ca și cum ai striga “rege”. Iar expresia “Shah Mat” însemnă în persană “Șah-ul/regele nu mai poate fi ajutat”. Acum șeful statului în Iran este Ayatollah-ul, o denumire care ar prinde mai greu ca nume de joc. Cum ar fi să strige pensionarii prin cișmigiu Ayatollah, Ayatollah? Ayatollah Mat!

 

 Lâna de Angora (de Ankara)

 

Câte capre sunt în capitala Turciei? Probabil nu prea multe, dar Ankara are o specie celebră de capră care îi poartă numele (vechi) – Capra de Angora. Din blana ei se face Mohairul și Lâna de Angora. Redenumirea Angora – Ankara a fost puțin eclipsată de mult mai celebrul Istanbul, nu Cosnstantinopol. Căci este Istanbul, nu Constantinopol. Dacă ți-ai dat întâlnire cu o fată în Constantinopol o să te aștepte în Istanbul…

 

Câinele Pechinez (Câinele Beijnghez)

 

Cățelușul acela mic care este întrecut ca dulceață doar de dulceața de caise făcută de bunicuța al cărui câine este (loooool), este originar din China și există ca specie separată de cel puțin 2000 de ani. Iar numele lui, Pechinez, se referă la capitala Chinei, cum e ea trecută în atlasul bunicii, Pekin. Noi îi zicem azi Beijing. Problema e că Pekinul nu a fost redenumit niciodată Beijing, sunt doar două moduri diferite de a pronunța și româniza aceeași deumire din Limba Chineză. Ambele însemnă “Capitala din Nord”, iar Nanjing este Capitala din Sud.