Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
10 Iun

5 întrebări care să te ajute să înțelegi mai bine ce se întâmplă în Turcia

Kemalismul este ideologia pe care s-a bazat apariția din rămășițele Imperiului Otoman a Republicii Turce, ca un stat-națiune moden și secular.


Cele 6 principii de bază ale Kemalismului sunt: republicanism, naționalism, populism, laicitate, statism și revoluționarism.

 

Numele vine de la cel ce este văzut ca fondatorul republicii, Mustafa Kemal Ataturk. Partidul care își trage rădăcinile de la mișcarea lui Ataturk, CHP - Cumhuriyet Halk Partisi, este astăzi principalul partid de opoziție.


98% din cetățenii turciei sunt nominal musulmani. Ca parte a reformelor care aveu ca scop trecerea de la Imperiului Otoman la un stat națiune-modern, democratic și laic începând cu constituția din 1924 Republica Turcă nu mai are religie oficială.

 

Pentru că au fost acuzate că încearcă să ‘redefinească natura seculară a republicii’ două partide au fost desfințate de către Curtea Constituțională în ultimii 15 ani: Refah Partisi în 1998 (din care făcea parte și Erdogan) și Fazilet Partisi în 2001


Armata turcă a intervenit în patru ocazii în politica țării. A organiza trei lovituri de stat și un memorandum militar care a dus la schimbarea guvenrului (în 1997). Ea se auto percepe drept garanta laicității și a principilor Kemaliste pe care este fondată republica.


Recep Tayyip Erdogan este politicianul cel mai important în momentul de față în turcia. Este liderul partidului AK (Adalet ve Kalkınma) care se auto definește  ca un partid de centru-dreapta dar este acuzat că are rădacini Islamice. El ocupă din 2003 funcția de prim-ministru.

Pe fondul unei economii care a mers foarte bine dar ajutat și de creșterea importanței religiei în rândul opiniei publice în țările cu populație islamică în ultimii 10 ani partidul AK a câștigat alegerile din 2002, 2007 și 2011.

 

A facut patru luni de închisoare în 1999 pentru că în calitatea lui de atunci de primar al Istanbuluiui a recitat un poem religios în care se făcea referire la minarete ca
baionete și la credincioși ca soldați. Asta în contextul în care partidul din care făcea parte tocmai fusese declarat neconstituțional și desfințat pentru că amenință
ordinea laică.


Deși a fost ales democratic și deși economia turciei sub conducerea lui a devenit cea mai puternică din regiune Erdogan a devenit un politician controversat pentru că, în special după alegerile din 2011, a început să ia măsuri care amenință să schimbe caracterul democratic și laic al turciei.

 

De la începutul protestelor forțele de ordine au intervenții nejusticat de brutale.

 

Libertatea presei a fost îngrădită.

 

Partidul lui Erdogan a promovat legi bazate pe valori conservatoare islamice (ex. restricții în calea comercializării alcooluilui).

 

Începând cu 2010, 365 de militari și foști militari (mulți din ei cu funcții înalte) au fost acuzați de planificarea unei lovituri de stat. În Septembrie 2013, 300 dintre ei au fost găsiți vinovați. Majoritatea eu primit sentințe de peste 16 ani de pușcărie.