Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
18 Iun

Cazul Snowden spus ca o poveste

 

Înființată în anul 1947, Central Intelligence Agency face parte din serviciile secrete ale Statelor Unite ale Americii. Pe lângă activitățile sale de bază, CIA întreprinde și acțiuni sub acoperire în străinătate, așa numitele Covert Operations. În perioada războiului rece, principalul său adversar era KGB-ul, care s-a transformat după destrămarea Uniunii Sovietice în Serviciului de Securitate Federal rus (FSB).

The National Security Agency este o instituție gurvenamentală din Statele Unite, fondată în anul 1952 de către președintele Harry Truman. Aceasta are ca scop protejarea comunicațiilor guvernamentale americane și interceptarea comunicațiilor puterilor străine.


PRISM – program clandestin de supraveghere electronică efectuat de NSA încă din 2007, reprezentând un sistem de colectare de informații, cunoscut oficial sub denumirea de US-984XN. Anterior acestuia, Programul de Supraveghere Terorist (Terrorist Surveillance Program) a fost implementat în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, sub guvernarea președintelui George W. Bush. Inițiativa a fost foarte criticată, deoarece nu s-a obținut aprobarea Curţii pentru Supravegherea Serviciilor de Informaţii Străine, fapt nefiind valabil în cazul PRISM.


Fostul angajat NSA, Edward Snowden, este cel care a făcut publică existența programului PRISM. Informaţiile au apărut pentru prima dată în „The Guardian” și „The Washington Post”. Documentele doveditoare includ 41 de slide-uri PowerPoint, dintre care doar patru au ajuns în presă.

Printre altele, documentele identifică și companiile care se presupune că au participat la acest program: Microsoft (2007), Yahoo! (2008), Google (2009), Facebook (2009), Paltalk (2009), YouTube (2010), AOL (2011), Skype (2011), and Apple (2012). Notițele din documentul de informare revizuit de „The Washington Post” indică faptul că 98% din producția PRISM ar fi bazată pe rețelele Yahoo, Google și Microsoft.

Cu toate acestea, corporațiile au negat că ar fi oferit guvernului american acces la informaţiile persoanale ale utilizatorilor, conform washingtonpost.com, techcrunch.com și allthingsd.com.


- Microsoft: „Oferim date despre clienții noștri doar dacă primim un ordin legal sau o citație pentru a face asta, dar niciodată voluntar […]. În cazul în care guvernul american deține un astfel de program de securitate națională de colectare a informațiilor despre clienții noștri, noi nu am aderat la el”.

- Yahoo!: „Yahoo! acordă o mare atenție politicii de confidențialitate. Noi nu am autorizat guvernul să aibă acces la serverele sau rețelele noastre. Dintre sutele de milioane de utilizatori pe care îi servim, un procent infim va fi vreodată subiectul unei colectări de date ale guvernului”.

- Facebook: „Nu oferim niciunei organizații guvernamentale acces la serverele noastre. Când ni se cer informații personale despre un anume individ, examinăm cu atenție solicitarea, pentru a fi în conformitate cu toate legile aplicabile. Furnizăm informații doar în măsura în care legea ne permite”.

- Google: „Google acordă o foarte mare atenție securității informațiilor cu privire la utilizatorii noștri. Dezvăluim informații guvernului doar potrivit legii în vigoare și analizăm amănunțit toate cererile. Din când în când, oamenii susțin că guvernul ar avea acces la sistemele noastre, ceea ce nu este adevărat. Orice sugestie conform căreia Google ar furniza informații despre activitatea utilizatorilor noștri este complet falsă”.

- Apple: „Nu am auzit niciodată de PRISM. Nicio agenție guvernamentală nu are acces direct la serverele noastre. Atunci când se solicită date referitoare la clienții noștri, cererea trebuie să fie însoțită de un ordin judecătoresc”.


În ceea ce privește implicarea altor țări, guvernul australian a declarat că va investiga impactul programului PRISM asupra cetățenilor australieni, dar și utilitatea programului Pine Gap asupra vieții private a populației. Pine Gap este numele folosit generic pentru o stație de urmărire prin satelit, gestionată de Australia și Statele Unite.

Ziarul israelian „Calcalist” a scris despre posibila implicare a tehnologiilor a două companii secrete din Israel în cadrul programului PRISM - Verint Systems și Narus.


NSA au iniţiat o acţiune penală împotriva lui Edward Snowden. Directorul Consiliului Naţional de Informaţii, James R. Clapper, a susținut că „declarațiile nechibzuite” ale lui Snowden au condus la impresii greșite ce au făcut ocol prin toată presa locală și internațională.


Cazuri asemănătoare în istoria Americii: Mark Felt și scandalul „Watergate”, Bradley Manning și Războiul din Irak, Daniel Ellsberg şi războiul din Vietnam.