Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
01 Jul

Ce cred umaniștii despre elevii de la real - după patru ani de liceu îți dai seama că lucrurile nu stau chiar așa

În ultimul an de liceu ai impresia că toată lumea o ia razna în jurul tău și te simți vinovat că tu ești oarecum relaxat. Profii au grijă să-ți reamintească în fiecare zi că te afli în an terminal și că la final vei trece peste prima mare încercare a vieții tale: Bacalaureatul. Nu-nțelegi de ce unii colegi sunt atât de stresați, iar tu continui sa vii la școală exact așa cum o făceai și înainte. Cât despre reacțiile părinților, acestea sunt diverse.

 

Mereu mi s-a părut fascinantă eterna comparație între elevii care urmează profilul uman și cei care sunt la profil real.

 

Noi, umaniștii, trăiam cu impresia că cei de la real sunt un fel de genii în devenire, că au capacitatea de a opera cu semne și simboluri, de a efectua calcule exacte și de a înțelege pe bune ceea ce fac acolo. La ei tablele erau mereu pline de cifre și deducții. Noi foloseam tabla cel mult de două ori pe săptămână: când aveam matematică. Și la economie, prin clasa a XI-a.

 

Ni se părea că laboratoarele alea în care tot intră ei sunt super, aveam senzația că acolo chiar se întâmplă ceva, că se amestecă substanțe și ies norișori de fum din sticluțe lungi, subțirele, că au ocazia să practice ceea ce învățau din manuale.

 

Ne descurcam mult mai bine cu vorbitul în public și credeam că avem un vocabular vizibil mai elaborat.

 

Aveam note considerabil mai bune, iar asta provoca o adevărată isterie, dacă te gândeai la admiterea pentru facultate. Era greu să iei un zece pur la matematică, față de filozofie. Lucru valabil și pentru rezultatele finale de la BAC.

 

În final, treci de etapa asta și îți dai seama că oamenii sunt diferiți by default, lucru perfect OK. Altfel ne-am plictisi teribil. Toate percepțiile tale se schimbă, observi că erai prea naiv, facultatea începe să te dezamăgească și tot nu reușești să înțelegi de ce s-a agitat lumea atât de mult, timp de un an de zile.