Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
17 Iun

De ce a fost tare Victor Brauner ?

De ce a fost tare Victor Brauner ?

 

1. Pentru că după o copilărie petrecută între Piatra Neamț, Viena și Braila, din 1919 se mută la București unde devine un mebru activ al avangardei. Cochetează cu dadaismul, abstractionismul și expresionismul. Printre multe alte lucrui faine, înfințează împreună cu Ilarie Voronca revista "75HP" (a cărei copertă a fost expusă în holul Teatrului Național București, cum urcai spre Motoare, daca mai ține cineva minte asta). :)

 

2. Pentru că din 1930 se mută la Paris unde intră în cercul suprarealiștilor. Locuiește în Montparnasse, în aceeași clădire cu Giacometti și Yves Tanguy.

 

3. Pentru că omuleții aceștia sunt pictați de el.

 

4. Pentru că în 1930 a pictat acest “Autoportret cu ochiul scos”, iar opt ani mai târziu își pierde ochiul stâng, după ce este lovit cu un pahar, în timp ce intervine într-o dispută violentă pentru a-l ajuta pe prietenul său, pictorul suprarealist spaniol, Esteban Frances.

 

5. Pentru că are nouă tablouri care au fost vândute cu peste 300.000 de euro (cel mai scump, "Cazul straniu al domnului K", a fost vândut cu 700.000 de euro) și pentru că are lucrări expuse la MoMA.