Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
09 Febr

Înconjorul lumii în culorile taxi-urilor

Etimologia cuvântului Taxi
Forma de transport public modernă, taxi-ul, a fost inițiată la Paris și Londra, la începutul secolului al 17lea. Pe vremea aceea, taxi-urile erau transporturi trase de cai, birje, cum ar spune românul, și erau controlate de monarhii. Taxi vine de la  forma scurtă a taximeter cab (taximeter -  contor automat care înregistrează distanța și tariful). Taxi cab (taximeter cabriolet) a fost introdus în 1907, în Londra.
Fie că sunt mașini, gondole, vehicule trase de cai, taxi-urile sunt indispensabile unui oraș mare.
Culoarea galbenă:
-    Sunt foarte ușor de văzut de la distanță
-    Mașinile obișnuite nu au de obicei această culoare
-    impersonală
Țările unde taxi-urile sunt galbene:  Albania, Egipt (în Alexandria), Filipine, Germania, India, Indonezia, România, Rusia, Suedia, Ungaria, Taiwan, Thailanda, Uruguay,
Culoarea neagră:
-    pe vremuri, taxi-urile erau trase de cai, acestea se numeau hackney (derivate de la franțuzescul haquenée – un cal de mărime medie pentru pe care domnișoarele și doamnele să se poată urca)
Țări: Argentina, Coreea de Sud (cele scumpe), Egipt, Indonezia, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Spania (Barcelona), Suedia, Venezuela (cele de lux),
Culoarea roșie: Hong Kong, Mexico
Culoarea albă: Coreea de Sud (taxi-urile obișnuite), Filipine, India, Israel, Italia, România (Brașov, Arad), Spania, Venezuela

Facts: În Bangkok, taxi-urile au culori variate, de la o singură culoare, două culori și o singură culoare cu o dungă. Mașinile cu o singură culoare sunt verde deschis, albastrul deschis al cerului, portocaliu, galben, albastru, roz, mov și violet; cele două culori: galben+verde, roșu+albastru, galben+orange. Fiecare culoare are semnificația ei (companie sau taxi privat).
În Boston, culorile taxiului sunt protejate de lege. În Mexico, au trecut de la verde și alb, la alb și o linie roșie și există chiar și o campanie roz special concepută pentru femei.
Taxi-urile în Paris nu au o singură culoare, uniformă.
Chicago nu are o culoare oficială pentru taxi-uri.
Shanghai are taxi-uri cu o singură culoare: turquoise, galben, alb, albastru, roșu indian sau verde deschis. Doar companiile care dețin peste 100 de taxi-uri pot să-și aleagă singuri culoarea pentru taxi-urile lor.
Taxi-urile din Londra au fost votate ca cele mai bune taxi-uri din lume timp de 6 ani la rând.