Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
15 Jul

Istoria pantalonului si cum au ajuns femeile să-l poarte

În lumea occidentală, pantalonii au fost purtați din cele mai vechi timpuri, fiind printre cele mai comune articole de vestimentație masculină. În cazul femeilor însă, pantalonii au reprezentat un obiect vestimentar dezirabil și au luptat decenii, dacă nu chiar secole, pentru dreptul de a-i purta.

 

Preistorie:
Arta rupestră indică existența pantalonilor ca piesă vestimentară încă din Paleoliticul Superior.

 

Antichitate:
. Se crede că erau purtați atât de bărbați, cât și de femei.
Grecii antici foloseau numele de anaxyrides pentru pantalonii purtați de națiunile din Est și numeau sarabara pantalonii largi, purtați de sciți. Cu toate acestea, grecii nu-i utilizau drept vestimentație, deoarece îi considerau ridicoli.
În Republica Romană, pantalonii au început să fie folosiți ca haine militare, dar mai apoi au devenit haine civile. Erau fabricați din piele, lână, bumbac și mătase.


Evul Mediu:
Pantalonii largi (cunoscuți sub numele de baggy în zilele noastre) se purtau în Bizanț sub tunicile lungi. Erau  folosiți de mai multe triburi, printre care și de cele germanice. 
Începând cu secolul al VIII-lea, varietățile de pantaloni în ceea ce privește lungimea piciorului au început să difere în funcție de perioadă, de statut social și de spațiu geografic.
În secolul XIV, bărbații aristocrați combinau un tip de pantalon bufant cu un veston croit pe talie, numit doublet.
În secolul următor au apărut pantalonii extrem de similari colanților actuali, pe care îi purtau numai bărbații.

 

Europa Modernă:
În timpul Revoluției din 1789, francezii purtau deja așa numiții pantaloons, termen care s-a păstrat până în ziua de astăzi.
Extinderea spre Vest a statelor americane, la începutul secolului XIX, a antrenat apariția unei clase de muncitori care a început să favorizeze pantalonii din denim. De atunci și până astăzi, jeansii sunt, probabil, cei mai cunoscuți pantaloni din lume. (si aici ar merge o ilustratie care sa arate ca jeansii sunt mega cunoscuti)

 

Femei în pantaloni:
Primele femei care au purtat pantaloni aparțineau triburilor nordice. Mai târziu, populațiile migratoare au introdus vechile culturi unui nou tip de vestimentație. Totuși, pentru secole întregi, purtatul pantalonilor era un subiect tabu în rândul femeilor. În Anglia Victoriană, celebrele pit brow girls, lucrătoare în mină, erau privite cu condescendență pentru că purtau salopetă.

Pe la 1800 exista un decret în Paris care le interzicea femeilor să poarte pantaloni.


Femeile s-au răzvrătit:
-Elizabeth Smith Miller este cunoscută drept prima femeie care a purtat pantaloni. Aceasta a luptat pentru dreptul la vot al femeilor din Statele Unite, dar este consacrată și datorită acțiunilor sale de ajutorare a sclavilor spre obținerea libertății.

-Charline Arthur a fost prima cântăreață din lume care a refuzat să se supună regulilor și a purtat pantaloni în timpul performanțelor sale de pe scenă.

-Susan Molinari, congresman din New York, a scandalizat opinia publică atunci când a încălcat codul vestimentar al Casei Albe, purtând pantaloni în timpul unui discurs adresat Camerei Reprezentativilor.

-Scriitoarea George Sand a încălcat toate interdicțiile: a îmbrăcat haine bărbăteşti, inclusiv cravată şi vestă, a călărit şi s-a războit cu prejudecăţile bărbaţilor.

-Actrița Sarah Bernhardt a fost prima femeie care a defilat în pantaloni prin Paris, pe la 1890, sfidând convențiile sociale.

 

Ce a urmat:
-În 1913, Paul Poiret a fost primul designer care a introdus în colecțiile sale pantalonul pentru femei, așa numitul pantalon de harem.

-Imediat după Primul Război Mondial, stilul androgin a cuprins întreaga Europă, iar pantalonii evazați aduși pe catwalk de Coco Chanel în 1920 au stârnit o adevărată revoluție.

-Prin anii `50 există un moment de reîntoarcere la vechile valori și o dorință de a feminiza vestimentația. Apar pantalonii trei sferturi, model impus mai ales de Audrey Hepburn.

-Anii `60 dau din nou totul peste cap și Yves Saint Laurent propune în 1966 Le Smoking, cel mai celebru deux-pieces din istoria modei feminine.

-Anii `70, odată cu ascensiunea feminismului, înseamnă și o barieră din ce în ce mai subțire între moda feminină și cea masculină. Este timpul mişcării hippie, a look-ului nonconformist şi a atitudinii rebele.


De atunci, în lumea Occidentală, pantalonul a încetat să mai fie apanajul bărbaților, însă interdicțiile persistă. În multe state orientale și africane femeile nu au dreptul să poarte pantaloni. În Mali, o lege de acest gen a fost abrogată abia în 1994, iar în 2009, jurnalista Lubna al-Hussein, împreună cu alte 13 femei, au fost arestate și pedepsite cu biciuirea pentru că purtau pantaloni.