Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
10 Iun

Marșul diversității 2013

Marșul diversității 2013

Reacții homofobe, mulțimi de jandarmi, garduri de-a lungul traseelor manifestațiilor - părți integrate în peisajul evenimentelor Gay Prade care au avut loc în trecut în București. Anul acesta însă, ploaia a ținut la distanță ura nejustificată și incomensurabilă a oamenilor. Într-un ritm al bunului simț, participanții au parcurs întregul traseu de pe Șoseaua Kiseleff, militând pentru egalitate și dreptate.

 

La paradă au fost prezente aproximativ 430 de persoane. Străini, copii alături de mamele lor, căței, bărbați și femei ținându-se de mână, fete și fete ținându-se de mână, băieți ținându-se de mână cu iubiții lor, oameni care luptă pentru o lume fără “ierarhii între felul de a iubi”, oameni care fac ceva mai mult decât să închidă ochii în fața nedreptății.

 

Paradele Pride ale comunității LGBT sunt evenimente care celebrează cultura LGBT (lesbian, gay, bisexual and transgender). Se militează pentru drepturi egale, pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, pentru legalizarea adopțiilor, pentru vizibilitate și toleranță, pentru a îndemna autoritățile să ia măsuri, pentru ca legislația să fie schimbată.

Evenimentele au loc anual în apropierea lunii iunie, dată ce face referire la revoltele de la Stonewall, o serie de manifestări spontane care au avut loc pe 28 iunie 1969, în barul Stonewall Inn din New York. Totul a început într-o seară, când clienți ai acestui gay bar au fost agresați la ieșirea din incintă. Aceștia au ripostat și astfel s-a dat startul încăierării ce a ținut trei zile. La finalul acestui episod, zeci de mii de bărbați și femei gay și-au afișat identitatea în fața familiei, prietenilor și în fața întregii lumi, ca o strategie politică și personală de emancipare. Acel moment a fost considerat ca fiind singurul și cel mai important moment care a condus la mișcarea de eliberare gay dar și la modernele mișcări ce militează pentru drepturile LGBT.

 

Primul “marș al mândriei de a fi gay” (Gay Pride Parade) a avut loc în Statele Unite, la New York, în data de 28 iunie 1970, cu ocazia aniversării revoltei de la Stonewall. În anii `80 s-a produs o schimbare culturală în ceea ce privește mișcările gay. Asfel a luat naștere noțiunea de “Gay Pride”, ca o contopire între marșurile anterioare din Atlanta, New York, Los Angeles și San Fancisco, numite "Gay Liberation" și "Gay Freedom".

 

Între timp, multe țări s-au alăturat fenomenului. Australia, Brazilia, Argentina, Mexic, Statele Unite, Canada, Groenlanda, Marea Britanie, Turcia, Spania, Slovenia, Serbia, Rusia, Portugalia, Polonia, Lituania, Grecia, Germania, Olanda, Bulgaria, Franta, India, Japonia, Israel, Uganda sunt doar câteva dintre ele.

 

În România, primul Gay Pride, numit Marșul Diversității, a avut loc la București, în 2005. Anul acesta 16 ambasade au sprijinit oficial evenimentul, iar un număr considerabil de reprezentanți au luat parte la parada din opt iunie.