Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
26 Sept

Kasparov - Deep Blue, 1996

Cine era Kasparov?
Garry Kasparov este probabil cel mai bun jucător de şah din lume. El a câştigat titlul de Campion Mondial prima oară în 1985, la 22 de ani, dupa ce l-a învins pe Karpov.


În 1996 şi 1997 a jucat o serie de jocuri de şah împotriva calculatorului Deep Blue.


Cine era Deep Blue
Deep Blue este un super-calculator realizat de IBM special pentru a juca şah. Un operator uman introduce datele partidei apoi “Deep Blue” calculează următoarea mutare şi o afişează, iar un operator uman mişcă piesele pe tabla de joc.


Primul joc
În 1996 are loc prima confruntare între Deep Blue şi Kasparov. S-au jucat 6 jocuri. Kasparov a câştigat partida cu trei victorii, două egaluri şi o înfrângere.  Momentul a intrat în istorie pentru că a fost prima oara când un calculator câştigă un joc de şah în faţa unui campion mondial.


Al doilea joc
Un an mai târziu s-a jucat revanşa. Între timp, Kasparov nu se schimbase prea mult; doar mai îmbătrânise puţin. Deep Blue, în schimb, a primit un upgrade. Acest Deep Blue (poreclit Deeper Blue) a câştigat partida cu scorul de 3½–2½.


Ultimul joc, cel cu numărul 6 a fost cel decisiv. Scorul general înainte de ele era egal, 2½ - 2½. Deep blue a căştigat în doar 19 mutări iar jocul a durat aproximativ o oră.


După acest meci, Deep Blue a fost retras. Garry Kasparov s-a retras în 2005 şi acum este preşedintele unui partid ce îl contestă pe Vladimir Putin.