Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
13 Aug

Cinci palate și conace din apropierea Bucureștiului (în colaborare cu Monumente Uitate)

Articol in colaborare cu monumenteuitate.org

 

Palatul Cantacuzino din Florești, Prahova


Construcţia palatului a început în 1911, din iniţiativa boierului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit „Nababul”. Inspirat de Micul Trianon din grădina palatului Versailles, palatul urma să fie un reper în fast şi o dovadă a statutului proprietarului său. În 1913, la moartea neaşteptată a comanditarului, palatul aproape finalizat trece în proprietatea fiului care abandonează lucrările, clădirea începând să se degradeze.

În Primul Război Mondial, armata germană vandalizează clădirea, aceasta fiind iar afectată în 1940 de un cutremur. Naţionalizat în 1948, ansamblul a fost transformat în unitate de dresaj canin, iar după 1965 pe domeniu a fost înfiinţat un sanatoriu TBC, care funcţionează şi astăzi.

Distanță: 100 km

 

Conacul Callimachi-Văcărescu din Măneşti, Prahova

 

Conacul a fost construit între 1882 şi 1892 din iniţiativa lui Theodor C. Văcărescu, general, diplomat, istoric şi om politic, pe fundaţiile conacului construit de familia Mănescu în secolul al XVII-lea. Între 1873 şi 1881, Theodor Văcărescu a fost mareşal al Curţii lui Carol I şi s-a ocupat, alături de fiul său, Radu Văcărescu, de supravegherea lucrărilor de construcţie la castelul Peleş, fapt ce i-a servit ca model de inspiraţie pentru reconstrucţia conacului din Măneşti. Planurile conacului au fost concepute de arhitectul Paul Gottreau, iar printre meşteri s-au numărat şi câţiva dintre cei activi pe şantierul castelului Peleş.

Naționalizat la începutul perioadei comuniste, conacul a fost folosit ca platou de filmare
- drept pentru care apare în toată splendoarea sa în câteva filme de antologie româneşti - şi apoi preventoriu TBC pentru copii. După incendiul din 1974, conacul nu a mai fost niciodată restaurat integral, ajungând în prezent în stare de ruină.

Distanță: cca. 70 km
Observații: cei care doresc să viziteze conacul trebuie să-și anunțe vizita printr-un mail la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Slide 3. Palatul Ghica de la Căciulați, Ilfov
Palatul de la Căciulaţi a fost construit între 1830 şi 1834 de Alexandru Dimitrie Ghica, domnitor al Ţării Româneşti. Mobilat în stil empire şi înconjurat de un parc cu statui, fântâni şi pavilioane, palatul a găzduit numeroase baluri şi recepţii cu caracter diplomatic.

În timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, palatul devine loc de refugiu pentru diplomaţii Legaţiei Franţei.  

În prezent, ansamblul este utilizat rareori ca platou de filmare sau spaţiu de evenimente, necesitând în continuare lucrări de restaurare atât în ceea ce priveşte palatul, cât şi anexele gospodăreşti sau parcul dendrologic.

Distanță: 30 km
Observații:  conacul poate fi de obicei vizitat. totuși, pentru a evita neplăcerile și a vă bucura de un tur ghidat, cel mai bine este să anunțați. Așa că, dacă dorit să vizitați ansamblul, dați-ne un mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   și de restul ne ocupăm noi.
 
Conacul Goleștilor, Argeș


Conacul Goleştilor a fost construit în anul 1640 de Stroe Leurdeanu și este singura construcţie laică medievală fortificată din ţară ce încă se păstrează. În imediata vecinătate a conacului se află biserica ridicată în 1646 de acelaşi Stroe Leurdeanu. În timpul în care a fost locuit de membrii familiei Golescu, conacul, frecventat de personalităţi importante, a fost un important centru de cultură.

În 1939, regele Carol al II-lea înfiinţează Muzeul “Dinicu Golescu”, ansamblul continuând să funcţioneze ca muzeu şi în prezent. Alături de ansamblul conacului, unde vizitatorii pot descoperi istoria şi moştenirea Goleştilor, a fost dezvoltat un muzeu în aer liber dedicat viticulturii şi pomiculturii din Argeş, ce conţine peste 35 de gospodării ţărăneşti.

Distanță: 113 km
http://www.muzeulgolesti.ro


Palatul lui Udriște Năsturel de la Herăști, Giurgiu


Palatul a fost construit la începutul secolului al XVII-lea din iniţiativa boierului Udrişte Năsturel, cărturar vestit în epocă. Clădirea, construită integral din piatră, a fost gândită ca reşedinţă de vară pentru cărturar şi fratele său, Cazan, planul clădirii reflectând acest aspect.

În ultimii ani, ansamblul s-a aflat în administrarea Muzeului Ţăranului Român, care dorea ca acesta să găzduiască un muzeu al boierului român, iniţiativă ce nu s-a materializat niciodată. În tot acest timp, clădirea a găzduit expoziţii de artă tradiţională. Recent, proprietatea a fost retrocedată, însă va continua să găzduiască expoziţiile Muzeului Tăranului Român până în luna septembrie.

Distanță: cca. 40 km