Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
19 Aug

Cum bananele mi-au omorât familia

Mai țineți minte masacrul din Un veac de singurătate? Are la bază Masacre de las bananeras, petrecut în orașul Ciénaga din Columbia, în 1928. Muncitorii de la United Fruit Company (actualele banane Chiquita) erau în grevă pentru că doreau contracte scrise, zile lucrătoare de opt ore și săptămâni de lucru de șase zile.

 

În urma amenințărilor SUA că vor interveni direct dacă Guvernul Columbian nu reușește să apere interesele United Fruit Company, regimul de la Bogota a trimis armata să spargă greva. Este greu de calculat imparțial numărul victimelor, cele mai multe estimări sunt între câteva sute și 2000 de muncitori morți.

 

Numele de „Reublică Bananieră” a apărut la începutul secolului XX, cu referire la țări sărace precum Honduras sau Gutemala, în care, cu ajutorul politicienilor corupți, United Fruit Company (actuala Chiquita), după 1924 și Standard Fruit Company (care între timp a devenit Dole, celălalt mare producător de banane), au ajuns să fie pricipalii deținători de terenuri cultivabile și să facă legea. La propriu.

 

În 1954, al doilea președinte ales democratic al Guatemalei, Jacobo Árbenz, este înlăturat printr-o lovitură de stat orchestrată de CIA în urma lobiului United Fruit Company. Acesta promulgase o lege de reformă agrară care amenința să micșoreze influența United Fruit Company ce deținea 42% din terenul arabil al țării. Justificarea folosită oficial pentru lovitura de stat a fost că Árbenz urma să transofrme Gutemala într-un stat socialist subordonat Uniunii Sovietice, lucru neadevărat. Árbenz era mai degrabă liberal și naționalist, nu socialist. Departe de a opri Guatemala din drumul spre socialism, lovitura de stat a adus la putere un regim nepopular și nelegitim, căruia a început să i se opună o mișcare revolționară cu adevărat socialistă și susținută de URSS. Lucruile au
degenerat în 1960 într-un război civil între un guvern autoritar și opresiv și o mișcare de gureilla comunistă, suținută de Cuba și URSS. Răzbiul civil a durat 36 de ani, până în 1996...

 

În 2007, Chiquita chiar a pledat vinovat într-un proces în care era acuzată de legături de afaceri cu o organizație teroristă. Procesul era intentat de familiile a 173 de columbieni, omorâți de grupările paramilitare finanțate de companie. Se pare că Chiquita a vărsat milioane de dolari în conturile diverselor grupări teroriste din țările în care are plantații de banane. Printre beneficiarii se numără și celebra grupare marxistă paramilitară FARC, dar și inamicii lor de extremă dreaptă, renumți pentru cruzime, AUC - Autodefensas Unidas de Colombia.