Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
12 Iun

Dosarul negru al unei corporații Monsanto

Monsanto este una dintre cele mai controversate corporații, având un rol important în industria biotehnologică. Încă din 1901, se ocupă de producerea substanțelor chimice în folosul dezvoltării comerciale și mai puțin în avantajul întregului sistem natural.

 

Pe lângă producerea de substanțe sintetizate și dăunătoare mediului, Monsanto a atras atenția activiștilor în special prin brevetarea anumitor plante și animale. Mai exact, și-au însușit legal genele modificate astfel încât să pună monopol pe agricultura tradițională.

 

Prin deținerea și utilizarea semințelor modificate genetic este importantă și folosirea pesticidelor care funcționează împreună cu semințele prin rezistența lor la atacuri chimice puternice împotriva dăunătorilor culturii.

 

Pentru o producție sporită de lapte, agricultorii hrănesc vacile cu furaje modificate genetic și le injectează hormoni de creștere Monsanto, substanțe chimice care pot produce malformații și diverse boli. Aceeași companie a creat și antibiotice care să înlăture efectele secundare.

 

Majoritatea substanțelor sintetizate ajung pe mesele milioanelor de oameni care nu sunt conștienți de riscul oncologic ridicat al substanțelor secretate de animale în urma bombardării cu chimicale.  

 

Omul produce pentru a mânca. Dar ce se întâmplă când legislația este făcută astfel încât agricultorii să fie presați de tentaculele corporațiilor din ce în ce mai lungi care încearcă să pună mâna pe întreaga producție? De cele mai multe ori cedează și aleg semințele brevetate în locul biodiversității. Acesta este sfârșitul și începutul cercului Monsanto.

 

Alte bile negre:

    Primul produs Monsanto a fost îndulcitorul artificial vândut celor de la Coca-Cola.

    În 1944 se promovau beneficiile insecticidului DDT, mulțimile fiind stropite în exces. Copii, casnice și soldați își acopereau fiecare parte a corpului cu substanța toxică.

    Marea Britanie: Monsanto a aruncat ilegal pe fereastră, direct în natură, mii de tone de deșeuri toxice. Chiar și acum, dupa 40 de ani rezidurile își fac simțită prezența în apă și în sol.

    În timpul războiului din Vietnam, USA a împrăștiat deasupra terenurilor vietnameze tone de chimicale produse de Monsanto (Agent Orange). O întreagă națiune a avut de suferit: 500 000 de copii născuți cu malformații, plus alte sute de mii de cazuri de cancer. Deși compania a platit în instanță 80 de milioane de dolari despăgubiri, în continuare nu s-a declarat responsabilă.

 

Monsanto și în România?

 

Față de piața americană care a aprobat Actul de Protecție Monsanto, Uniunea Europeană este mai reticentă. Decizia a fost amânată pentru 2014, iar reprezentanții Monsanto au declarat că nu vor mai face lobby pentru introducerea generală a produselor de consum în UE.

 

Singurul produs comestibil comercializat o sa rămână porumbul MON 810 în România,  Spania și Portugalia, unde piața este mai deschisă OMG-urilor. De asemenea, și furajele modificate genetic o să rămână hrana de bază a vitelor.

 

Ce rămâne de făcut?

    puneți deoparte semințele ecologice

    încurajați comerțul local

    consumați produse organice românești

    susțineți persoanele care militează pentru etichetarea produselor modificate genetic


25 mai este ziua în care se protestează internațional împotriva marelui Monsanto. Anul acesta, acțiunile companiei au scos în stradă 436 de orașe din 52 de țări.

În București și Cluj, participanții la marș cereau etichetarea produselor și informau trecătorii despre pericolele OMG-urilor.