Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
03 Dec

E bine sau nu să sărbătorim 1 Decembrie ca zi naţională?

•    Atmosfera din noiembrie – decembrie 1918

În zilele de 28 – 30 octombrie 1918 naţionaliştii cehi, slovaci şi croaţi reneagă autoritatea imperială.

O zi mai târziu, pe 31 octombrie, împăratul și regele Austro-Ungar Carol îl numește prim-ministru în Ungaria pe Mihaly Karolyi. Primul lui act este să dizolve uniunea personală cu Austria.

 La 1 noiembrie trupele franceze și sârbești eliberează Belgradul.

Peste o săptămână, pe 9 noiembrie 1918, împăratul Germaniei Wilhelm II abdică.

Pe 10 noiembrie, România reintră în Primul Război Mondial, cu o zi înainte de armistiţiul de pe frontul de vest de pe 11 noiembrie.

 În ziua următoare, pe 12, Austria este declarată republică.  

Pe 13 noiembrie, Ungaria semnează armistițiul de pe frontul balcanic și pe 16 devine și ea oficial republică. Conform armistițiului, România urma să administreze provizoriu teritoriul transilvaniei până la Mureș, granițele definitive urmând a se stabili ulterior.

•    Ziua Unirii?

Pentru început trebuie să precizăm că la 1 decembrie 1918 nu s-a unit nimeni cu nimeni. Spre exemplu, o parte din Transilvania era deja sub adminstrație românească înainte de 1 decembrie.

Unirea nu s-a petrecut într-o zi, ea a avut loc treptat, în mai multe etape. A început cu armistițiul de pe frontul balcanic, a trecut prin declarația de la Alba Iulia, războiul Româno-Ungar soldat cu ocuparea Budapestei și s-a încheiat cu trasarea frontierei și semnarea tratatului de pace în vara anului 1920.

Deși unirea Transilvaniei cu România nu s-a petrecut la 1 decembrie 1918, declarația de la Alba Iulia a reprezentat exprimarea dorinţei românilor din jumătatea regală a fostului Imperiu Austro-Ungar de a forma un singur stat împreună cu Regatul României. La fel cum şi 4 iulie, Ziua Independenţei, nu este ziua în care Statele Unite ale Americii au devenit o ţară independentă, dar este ziua în care a fost emisă declaraţia de independență.

•    Poate 1 decembrie să fie o zi națională pentru toți românii?

“Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.” - Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 noiembrie/1 decembrie 1918.

O întrebare bună de ridicat este dacă ziua națională poate să reprezinte toată țara, inclusiv minoritățile?  

•    România mărită vs. România unită

Putem vedea unirea Regatului României cu Basarabia, Bucovina Transilvania, Banat şi Crişana (Ţara Ungurească) ca pe un act de iredentism prin care Regatul României și-a atașat teritorile vorbitoare de limbă română din țările vecine sau putem să vedem România Mare ca pe un stat nou, profund diferit de Regatul României de până atunci, care este doar una din parțile componente, alături de celălalte teritorii.

1 decembrie poate fi văzut ori ca un moment cheie pentru “întregirea” României ori ca un moment cheie pentru nașterea României 2.0

•    Pe 10 mai ce sărbătoream?

Pe 12/24 aprilie 1977 Rusia declară război Imperiului Otoman. Pe 29 aprilie/11 mai România intră în război de partea Rusiei. Pe 9/21 mai Mihai Kogălniceanu proclamă independența României în Parlament. A doua zi, pe 10/22 mai Pricipele Carol I o semneză. Data coincide cu aniversarea a 11 ani de la urcarea sa pe tron.

•    1 Decembrie vs. 10 Mai vs. 22 decembrie

Zilele naționale în cele mai multe cazuri sunt ca niște zile de naștere pentru state. Când există mai mulți candidați, alegerea uneia dintre variante vorbește despre cum se vede un stat pe sine însuși. Cu ce se identifică? Este în primul rând un continuator al cui?

Să luăm câteva exemple:
    Cehia sărbătorește desprinderea Cehoslovaciei de Austro-Ungaria - 28 octombrie
    Slovacia sărbătorește răscoala împotriva trupelor Germane la sfărșitul WWII -  29 august
    Franța sărbătorește Revoluția Franceză - 14 iulie
Turcia sărbătorește constituția republicană din 1923 - 28 octombrie
Taiwanul, care se vede continuator al Republici China sărbătorește începutul răscoalei care a dus la abolirea monarhiei în China în 1911 – 10 octombrie

•    Variantele pentru noi ar fi:

10 mai – Regatul României încă de la începutul său
1 decembrie – Regatul României în formă lărgită
22 decembrie – România post-comunistă

Deși nu ar recunoaște, probabil există mulți politicieni care s-ar identifica și cu

30 decembrie – Proclamarea Republicii Populare în 1947

•    Alte cazuri: Problema zilei naționale în Germania

Germania sărbătorește ziua unității pe 3 octombrie – intrarea în vigoare a unirii RFG cu RDG.
Simbolic ar fi fost mai potrivit să sărbătorească Căderea zidului Berlinului. Din păcate acesta a picat, la propriu, pe 9 noiembrie – Schicksalstag – cea mai proastă zi din istoria Germaniei:
    - 9 noiembrie 1848 înfrângerea Revouție Naționale Germane din 48
    - 9 noiembrie 1918 împăratul Wilhelm II abdică, Germania pierde Primul Război Mondial
    - 9 noiembrie 1923 Puciul de la berărie – Apariția partidul Nazist pe scena politică
     - 9 noiembrie 1938 Kristallnacht – începutul simbolic al Holocaustului

Povestea despre de ce zidul a căzut fix pe 9 Noiembrie într-un episod viitor :)