Alătură-te nouă!

Un proiect creat de gingerpen

Un proiect marca Gingerpen
Comenteaza
11 Febr

Filosofia lopeții sau câte străzi poți deszăpezi cu o lopată

Scurt istoric al lopeții


Neolitic / Prima lopată: făcută din omoplatul unui taur
Regiunile arctice: eschimoșii își făceau lopeți din oase de balenă, cu care spărgeau gheața.
Epoca bronzului: primele lopeți din metal și lemn, folosite la exploatări miniere
1862: Milwaukee, SUA / primul plug de zăpadă, tras de cai
Sursa foto: Schwartz Boiler Shop
După 1900 → caii au fost înlocuiți de automobile și trenuri
                 → s-a dezvoltat industria plasticului, ce a dus la apariția lopeților din plastic
1923: SUA, Primul plug de zăpadă care avea la bază un automobil, creat de doi frați din Norvegia stabiliți în SUA, Hans și Even Overaasen.
Sursa foto: Arhiva Națională a Norvegiei
1870 până azi: peste 100 de modele de pluguri au fost inventate, peste tot în lume

Indiferent de caracteristici, lopețile au fost indispensabile în lupta cu zăpezile, iar oamenii au încercat mereu să găsească soluții pentru a se adapta condițiilor din timpul iernii. Mai mult, primării precum cea din New York au început să angajeze pe timpul iernii muncitori care să lucreze în paralel cu plugurile de zăpadă. În timp ce acestea eliberau străzile principale, ei se ocupau cu curățarea străzilor mai mici și a trotuarelor, unde se aduna de multe ori zăpada din mijlocul șoselelor. Se întâmpla în 1880.
Între timp, în România din zilele noastre, reprezentanții primăriilor sunt luați prin surprindere de iarnă. În fiecare iarnă.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara pe 29 ianuarie că în București sunt 365 de utilaje de deszăpezire, care acționează zilnic. În același timp, localnicii aveau obligația de a deszăpezi zonele de acces în case și blocuri. Știm însă cu toții că situația reală din ultimele două săptămâni a fost de parcă am fi locuit într-un loc uitat de lume, acoperit de cel puțin 50 de cm de zăpadă pe care nu o mișca nimeni din loc.

În seara de luni, 27 ianuarie, Iulian, masterand la Filosofie și locatar într-un cămin din Grozăvești, a lăsat cărțile la o parte, și-a cumpărat o lopată și s-a apucat să curețe trotuarul din zona Podului Grozăvești. După 6 ore de muncă, cu mult după miezul nopții, zona fusese eliberată de zăpadă.
A doua zi, Iulian și-a făcut și o pagină de Facebook (https://www.facebook.com/iuliandeszapezestebucurestiu), care a adunat până acum peste 10.000 de fani. Tot atunci i s-a alăturat și Vlad, un coleg de master, care și-a cumpărat și el o lopată și l-a însoțit în zilele următoare.

Timp de 11 zile, Iulian, Vlad și alți prieteni (Marian, Bogdan, Ionut și Daniel, pe care i-a cunoscut după ce a lansat ‘proiectul’) au petrecut în jur de 5 ore pe zi curățând de zăpadă străzile unde erau chemați. În unele zile au  fost ajutați și de oameni din presă. De pe stradă, spontan, li s-a alăturat o singură persoană, două zile la rând: un bărbat care nu era de naționalitate română. Cei 10.000 de fani de pe pagina de Facebook susțineau de la distanță.
Acum zăpada începe să se topească și Iulian s-a oprit din activitate. Ni s-a părut momentul potrivit să facem o recapitulare cu ce a realizat el în această perioadă. Și să ne întrebăm ce făceau angajații primăriei în acest timp. Sau ce lucruri mult mai distractive ar fi putut face Iulian, dacă nu alegea să stea în frig ca să ne ajute pe noi:

10.800 fani pe pagina de Facebook; 1 singur om de pe stradă care s-a oferit să ajute
Perioada: 27 ianuarie  - 6 februarie (11 zile)
385 m de străzi deszăpezite
Timp de muncă: 55 ore, din care:
singur: 17 ore
38 de ore împreună cu colegii (Vlad, Marian, Bogdan, Ionut și Daniel)
Materiale: 2 lopeți, care au fost furate. Ulterior, o lopată și un spărgător de gheată.

Unde sunt cei 385 m de strazi deszapezite de Iulian?
Zone: Pod Grozăvești, Valea Cascadelor, Piața Unirii, Universitate, Opera Română, Casa Radio, Spitalul Universitar, Bd Carol, Arcul de Triumf, campus Grozăvești, Matei Voievod, Piața Muncii, Piața Hurmuzachi
Harta detaliata: https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zJQsDB1CSe1g.k5z0dsgaom2c

 

--------

Surse
http://www.livescience.com/32907-great-moments-in-history-who-invented-the-shovel.html
http://jalopnik.com/5719723/from-shovels-to-plows-a-history-of-snow-removal
http://mentalfloss.com/article/32006/scenes-history-snow-removal
http://landscapeandgardentools.blogspot.ro/2009/11/history-of-shovel.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Shovel#History